Difference between revisions of "Grebe"

From Conservapedia
Jump to navigation Jump to search
(add details)
Line 1: Line 1:
−
'''Grebes''' are freshwater birds found throughout the world, with 20 [[species]] on six continents.  
+
'''Grebes''' are waterbirds found throughout the world, with 20 [[species]] on six continents. All grebes breed near fresh water, but many of the species spend the winter on the sea.
 +
 
 
==Description==
 
==Description==
−
Grebes range in size from 11 to 32 inches. Their feet are set so far back on their bodies that they find walking difficult, and usually prefer to swim. They are often seen swimming with their necks held erect. Their feet are curious for having wide lobes, which help in paddling. Grebes have a layer of soft, downy [[feather]]s under their nomal feathers. They swallow these feathers when [[preening]], and feed them to their young. It is not known why they do this.
+
Grebes range in length from 11 to 32 inches. They are designed for swimming rather than walking or flying: their feet are set so far back on their bodies that they find walking difficult, and usually prefer to swim - for which the feet provide excellent propulsion. They are often seen swimming with their necks held erect. Their feet are curious for having wide lobes, which help in paddling, rather than webs like those of a [[duck]]. Grebes have a layer of soft, downy [[feather]]s under their outer feathers. They swallow these feathers when [[preening]], and feed them to their young. It is not known why they do this.
  
 
Grebes are poor fliers and will usually dive to safety instead of taking off.
 
Grebes are poor fliers and will usually dive to safety instead of taking off.
 +
 +
Evolutionists consider grebes among the most primitive of birds, closely related to [[loon]]s and [[petrel]]s.
  
 
==North American Grebes==
 
==North American Grebes==

Revision as of 14:09, February 18, 2008

Grebes are waterbirds found throughout the world, with 20 species on six continents. All grebes breed near fresh water, but many of the species spend the winter on the sea.

Description

Grebes range in length from 11 to 32 inches. They are designed for swimming rather than walking or flying: their feet are set so far back on their bodies that they find walking difficult, and usually prefer to swim - for which the feet provide excellent propulsion. They are often seen swimming with their necks held erect. Their feet are curious for having wide lobes, which help in paddling, rather than webs like those of a duck. Grebes have a layer of soft, downy feathers under their outer feathers. They swallow these feathers when preening, and feed them to their young. It is not known why they do this.

Grebes are poor fliers and will usually dive to safety instead of taking off.

Evolutionists consider grebes among the most primitive of birds, closely related to loons and petrels.

North American Grebes

Source

The National Geographic Field Guide to the Birds of North America (Natioinal Geographic Society 2002)